Teak Parket

Onbehandeld teak hout patroonvloer
Teak 9 mm parket patroon

Botanische naam, Tectona grandis

Teak hout planken vloeren parket

Een Teak parketvloer is lichtbruin tot goudbruin onder invloed van daglicht nadonkerend tot een egaal geheel. Teak is bij ons in alle denkbare maten en patronen te krijgen. Planken, Tapis visgraat of stroken, fantasie patronen, kubussen of gecombineerd met andere houtsoorten.

Afwerking

Met de nodige expertise is Teak uitstekend af te werken met Lak, Olie en of Was. Na een jaar heeft de vloer zijn uiteindelijke kleurdiepte.

Toepassingen

Teak is geschikt voor bijna alle toepassingen en heeft vaak geen oppervlakte-afwerking nodig, van jacht- en scheepsbouw tot gietmodellen voor de metaalgieterij.

Groeigebied

teak groeit in Myanmar / Birma, India, Thailand en Indochina, aangeplant op Java Indonesië, Tropisch Afrika en Tropisch Amerika. In Myanmar / Birma komen hoogte's voor tot 45 meter met diameters tot 2,4 meter met een takvrije stam van ± 25 meter. Gewoonlijk zijn de takvrije stammen nu 5 tot 10 meter lang met een diameter tot 80 centimeter, bomen met deze afmetingen hebben een leeftijd van 70 tot 90 jaar.

Eigenschappen en spraakverwarring

Fantasienamen als Afro-Teak, Yang-Teak, Borneo-Teak en Iroko-Teak zijn niet juist, hier worden andere houtsoorten bedoeld die het echte Teak in bepaalde toepassingen kunnen vervangen en er soms ook enigszins op lijken. Snelgroeiend plantage Teak is in lagere kwaliteitsklassen beschikbaar hoewel er overeenkomsten zijn met het langzaam gegroeide Teak zijn de eigenschappen meestal minder goed door het grote aandeel juveniel hout (Voos hout rond het hart) wat lichter, minder sterk en minder duurzaam is.