Merantie Parket

Merantie onbehandeld tapis parket
Dark red merantie stroken parket

Botanische naam, Shorea leprosula / curtisii ( lichtrood / donkerrood )

Parket planken vloeren Merantie hout

De Merantie parketvloer vertoond veel overeenkomsten met Mahonie en heeft een klassieke enigszins roze uitstraling. Het is bij ons in alle denkbare maten en patronen te krijgen, Planken, Tapis visgraat of stroken, fantasie patronen of kubussen eventueel gecombineerd met andere houtsoorten.

Afwerking

Met de nodige expertise is Merantie uitstekend af te werken met Lak, Olie en of Was eventueel nog aangevuld met kleurpigmenten ter verdieping en of een egaal geheel te verkrijgen.

Toepassingen

We kennen Merantie van de bouw en het timmerwerk, het word ook gebruikt als parketvloer maar door beperkte hardheid vergelijkbaar met Mahonie niet geschikt voor bijvoorbeeld restaurants, met zijn kleur ook wel met Mahonie te vergelijken maar met wat meer variaties waardoor deze gebruiksvriendelijker word en voordeliger dan Mahonie.

Showroom Merantie hout parket
Merantie tapis parket

Eigenschappen

De kleur van Merantie varieert sterk van licht roodbruin naar donkerrood met alle mogelijke kleurvariaties hier tussen in denk aan roze. Ook komen er in Merantie pin holes voor ( zeer kleine wormgaatjes ) er bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.

Groeigebied

Merantie groeit in Zuidoost-Azië, voornamelijk Maleisië, Indonesië, Sabah en Sarawak. De boom wordt maximaal 70 meter hoog gemiddeld echter 40 meter met een takvrije stam van ± 28 meter en een diameter van ± 85 centimeter, maximaal 3 meter. Zeer grote bomen hebben vaak een holle stam of een rot sponzig hart.