Essen Parket

Botanische naam, Fraxinus exelsior ( Europees ), Fraxinus americana ( Amerika )

Schuren essen houten vloer
Kleurverschil na verloop van jaren

Essen parket planken tapis stroken

Essen vloeren zijn bij ons in alle denkbare maten en patronen te krijgen Planken, Tapis visgraat of stroken, fantasie patronen, kubussen of gecombineerd met andere houtsoorten. De na verloop van tijd wat geler wordende kleur geeft een warme atmosfeer.

Afwerking

De kleurafwerking met Olie, Was of lak kan eventueel met de juiste adviezen op basis van uw wensen met behulp van kleurpigmenten worden beïnvloed, hierbij dient rekening te worden gehouden met een aantal specifieke kenmerken van Essen het zelfde geldt voor Beuken, maple en Esdoorn.

Toepassingen

Blank en mild Essen word veel toegepast voor betimmeringen, meubelen en parketvloeren hierbij is vraag en trend bepalend maar veelal is hier blank hout gewenst. De hardheid van Essen is te vergelijken met die van Eiken. Essen met veel vezelweefsel word veel gebruikt voor sportartikelen, tennisrackets, hockey-, polo-, golfstokken, rekstokken, turnbruggen, ski's, springplanken, bob-sleden, andere toepassingen zijn ladders, stelen van hamers, bijlen, hooivorken en dergelijke.

Groeigebied

De boom groeit in Europa, Klein-Azië en de oostelijke helft van Noord-Amerika, hij groeit ook in China en Japan (Fraxinus mandshurica Rupr.) deze bespreken we hier verder niet omdat deze minder hard is en bruiner van tint. De hoogte van de boom varieert, ± 30 meter in Europa en een dikke 10 meter meer in Amerika, de takvrije stam heeft een lengte van ± 20 meter met een diameter tot 90 centimeter. Essen heeft een wit rozegele tot licht geelbruine kleur aan het licht blootgesteld word Essen op den duur geler van kleur. Vaak word te onrechte aangenomen dat het bruinere kernhout minder taai is dan het lichtere hout, dit word voor een veel groter deel bepaald door de grote van de groeiringen, hoe meer vezelweefsel des te taaier de boom. Het blankste Essen komt uit de staat Georgia van de Verenigde Staten.