De houten Ondervloer
→ Globaal kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten ondervloer de houten ondervloer, vaak voorzien van houten vloerdelen die door de tijd wat vervormt en opengezaagt waarna amateuristisch weer dicht gemaakt.
→ Of de wat nieuwere versie met underlaiment of multiplex platen allen gemonteerd op een balklaag die op zichzelf natuurlijk ook goed vast moet liggen, als dat niet het geval is kunnen wij hier iets aan doen ook word dit vaak door een aannemer gedaan.
De betonvloer
→ In de volksmond vaak betonvloer genoemd meestal spreken we hier over een cement dekvloer. Dit is een cementlaag van ongeveer 6 cm dik waarin vaak alle leidingwerk word weggewerkt, als zo'n vloer nieuw aangebracht word moet er rekening worden gehouden met een droogtijd van ± 2 maanden.
→ Er zijn speciale snel / droog opties die dit kunnen terugbrengen tot ± twee weken graag geven wij hier advies in bij de specifieke opdracht, het is wel een kostbare optie.
→ In het verleden kon er nog vaak in een cementvloer gespijkerd worden, tegenwoordig i.v.m. C.V. leidingen en vloerverwarming word er altijd gekozen om kleine plaatjes ruim in de lijm te leggen zodat als de lijm droog is ze gelijk geschuurd kunnen worden. In de meeste gevallen zijn wij ook in staat om op deze manier geen egalisatievloer te hoeven aanbrengen.
→ Wanneer een betonvloer is voorzien van tegels worden deze grondig gereinigd en geschuurd waarna er met geschikte lijm op dezelfde manier een ondervloer op aangebracht kan worden mits de tegels goed vast zitten en niet hol klinken.
De anhydrietvloer
→ Dit is een alternatief voor de cementvloer die makkelijker en sneller werkt bovendien lichter qua gewicht en dus grote voordelen bied in de grote bouwprojecten. Een anhydriet vloer is een gipsgebonden vloer die in één keer op het vloeroppervlak wordt aangebracht. De vloer wordt in tegenstelling tot de zandcement dekvloer niet gesmeerd, maar gevloeid.
→ Er kan probleemloos een ondervloer op verlijmd worden met de juiste lijm maar voordat daarmee kan worden begonnen moet eerst de tijdens het storten omhoog gekomen opgedroogde pap / schuim van de vloer afgeschuurd worden. Bij de oplevering word wel beweerd dat de vloer geschuurd is maar in de meeste gevallen onvoldoende om een goede hechting te waarborgen.
→ Op de foto is een opgeleverde anhydrietvloer te zien waarvan beweerd werd dat deze geschuurd was, wij hebben geen risico willen nemen en hebben er voor gekozen het nog een keer te doen.
Gecombineerde ondervloeren
( ongelijk )
→ Natuurlijk is de basisvloer niet altijd perfect voor elkaar en is de Gang van beton de Kamer van hout en de Serre van tegels en zijn er bovendien de nodige niveau verschillen.
→ In zo'n geval kunnen wij door gebruik te maken van verschillende dikte's spaanplaat niveau verschillen opheffen, door er nadien met een schuurmachine overheen te gaan word alles perfect één geheel.